Naast te zijn opgegroeid in het kille, vochtige klimaat van Nederland heb ik een aantal jaar gewoond in het warme, vochtige klimaat van Zuid-Oost Azië. In het regen seizoen groeide de schimmels daar binnen een dag op je kleding in de kast, op leren riemen, je gordijnen en bank. In het regen en het moesson seizoen ging ik dagelijks snuffelend door mijn huis om te ruiken of er ergens een haard was ontstaan. Zo snel kon het gaan in bepaalde seizoenen.
Heb je er wel eens bij stil gestaan wat er allemaal in de airco huist?
Vlak voor het weekend was de temperatuur even aan het pieken, dus op veel plekken ging de airco aan. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe schoon de lucht is die zo’n airco verspreidt?
Want of je er nu zelf thuis één hebt, je er mee te maken hebt op je werkplek, in je hotel of in het vliegtuig om naar je vakantiebestemming te gaan, je wilt uiteraard dat de lucht die wordt verspreid schoon is.
Schimmels & gezondheid
We leven in Nederland in een vochtig klimaat. Schimmels liggen snel op de loer. Op muren, plafonds & in de kieren van je badkamer of keuken. Ze gedijen goed in een vochtige omgeving. Ook airco’s en andere klimaatbeheersingssystemen zijn een broedplaats.
Schimmels zijn uiteraard niet zo fraai op je muur of op de voegen tussen je tegels. Ze verspreiden zich echter ongezien door de lucht. Een eventuele airco, fan of ander luchtsysteem doet daar nog een schepje boven op. Je ademt de sporen in en zo komen schimmels en andere pathogenen in je lichaam terecht. In je lichaam is het lekker warm en vochtig, dus ze nestelen zich er graag.
Het schadelijke effect van schimmels op de luchtwegen
Dat het inademen van schimmels niet zo lekker voor je longen is, dat hoeft ik je waarschijnlijk niet voor te spiegelen. Luchtwegproblemen, allergische reacties en soms zelf astmatische klachten zijn het resultaat. Ze verzwakken je luchtwegen en zeker in tijden van een rondreizend virus wil je daar ver van blijven.
Het schadelijke effect van schimmels op je darmflora & spijsvertering
Daarnaast hebben schimmels een negatief effect op je darmflora. Ze verstoren de gezonde balans in je darmen. Je spijsvertering lijdt hieronder. Dit kan op zich al vervelende klachten geven zoals een opgeblazen gevoel, harde buik, maagklachten of constipatie/diarree.
Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt heeft dit gevolgen voor de opname van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Dit heeft zijn weerslag op je energie niveau. Je voelt je moe en futloos, hebt een wazig hoofd, moeite met concentreren en focussen, snel geïrriteerd, slechte adem, haaruitval, slechte huid. Je hebt steeds honger of trek, je kunt de hele dag wel eten & loopt de hele dag te snaaien.
Al deze gevolgen zijn een stuk subtieler. Je ervaart allerlei vage klachten, maar de oorzaak lijkt niet goed te duiden. De ene dag is het er, soms lijkt het de andere dag weer beter. Het is echter nooit helemaal weg. Voor je het weet kom je in een neerwaarts spiraal terecht van pijntjes en ongemakken.
Hoe vaak denk jij niet: ‘ik kijk het nog even aan’. Voor je het weet gaan er maanden over heen, gaan we bepaalde klachten bijna normaal vinden en komen er langzaam andere bij.
Het schadelijke effect van schimmels op je immuunsysteem
Pathogenen zoals schimmels tasten op een gegeven moment je immuunsysteem aan. Je afweersysteem is namelijk gebaat bij een gezonde balans in je darmflora & voldoende aanvoer van voedingstoffen op dagelijkse basis.
Zelfs als je (nog) geen specifieke klachten hebt, kan een preventie geen kwaad als je woont of werkt in een gebouw met klimaatbeheersing of regelmatig reist met OV of vliegtuig & in hotels verblijft.
Boek een gratis online sessie
Heb je vage klachten en vermoed je dat je spijsvertering daar een rol in speelt, boek dan nu een gratis online sessie met mij. Ik heb hiervoor speciaal op de dinsdag, woensdag & donderdag tijd gereserveerd.
Op basis van jouw specifieke vraag & situatie kijk ik samen met jou wat een goede aanpak is om de eerste stap te zetten naar het verbeteren van je gezondheid.
Ik kijk er naar uit!
IC ElasticComputeFarm
Recente reacties